تعامل قرآن و علوم دو سویه است

تعامل قرآن و علوم دو سویه است

وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، اقدام به برگزاری کنگره بین المللی اندیشمندان قرآن پژوه در خصوص رابطه «قرآن و علم» نموده است. پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در راستای این کنگره، برگزاری سلسله نشست های علمی در خصوص رایطه قرآن و علم را در دستور کار خود قرار داده است.

به گزارش پرتال جامع علوم و معارف قرآن، در راستای سلسله نشست های کنگره بین المللی اندیشمندان قرآن پژوه، حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضایی اصفهانی رئیس مجتمع آموزشی قرآن و حدیث جامعه المصطفی و رئیس انجمن قرآن پژوهی حوزه علمیه قم، در نشستی با عنوان «مطالعات میان رشته ای قرآن و علوم»، به جریان شناسی مطالعات میان رشته ای قرآن و علوم پرداخت و ابتدا ادوار تاریخی این ارتباط را به 5 دوره تقسیم نمود.
وی با اشاره به رویکردها در خصوص رابطه قرآن و علوم، به سه رویکرد افراطی، تفریطی و اعتدالی اشاره نمود و با پذیرش دیدگاه اعتدالی، تعامل قرآن و علوم را ثمره این رویکرد معرفی نمود و افزود: در تعامل قرآن و علم، هم فهم قرآن نیاز به علوم دارد و هم قرآن در جهت دهی به علوم نقش ایفا می کند. و در واقع، تعامل قرآن و علوم، تعاملی دو سویه است.
حجت الاسلام دکتر رضایی اصفهانی در پایان، به دو سنخ از تعامل قرآن و علوم در دانش های میان رشته ای اشاره نمود و نوع تأثیر قرآن بر علوم را در علوم انسانی، متفاوت با علوم تجربی و فراتر از آن دانست. و افزود: قرآن در عرصه های مختلف علوم تاثیر گذار است. از جمله در عرصه مبانی (هستی شناختی- معرفت شناختی – ارزش شناختی – انسان شناختی) و اهداف عام و خاص علوم و نیز در عرصه اصول و روش های علوم اثر می‌گذارد البته تاثیر گذاری قران در عرصه های علوم اسلامی و انسانی و طبیعی متفاوت است. تاثیر قرآن بر عرصه های علوم می‌توانند منتهی به تولید علوم قرآن بنیان گردد.
در پایان، حاضرین در جلسه پرسش های خود را مطرح ساخته و ارائه دهنده محترم نیز به آنها پاسخ داد. لازم به ذکر است برگزاری این نشستها در راستای کنگره قرآن و علم و همچنین همایش مرجعیت علمی قرآن کریم، با حضور اساتید و نخبگان علوم و دانشهای میان رشته ای ادامه دارد.