:: معرفی همایش
قرآن کریم به عنوان کتابی جامع، جاودان و آخرين مرجع معرفتی و هدايتی بشر باید در همۀ دانشها و کنشهای کلان بشری به عنوان راهنمای اساسی و میزان سنجش حقیقت بهکار آید و در کنار سایر منابع معرفتی، به عنوان مهمترین مصدر معرفت در میدان تولید دانش نگریسته شود؛ امّا به دلایل بسیار، نه تنها قرآن کریم در علوم انساني، جایگاه مرجعيّتي ندارد، بلكه در علوم اسلامي نیز آنگونه كه بايد از قرآن كريم بهرهبرداری نشده است.
نوع نگرش حاكم بر فعّاليّتهاي علمي و شيوۀ تعامل آن با عرصههاي انساني موجب شده است كه در كنار دستاوردهاي مثبت براي بشر، پيامدهاي منفي و آثار زيان¬باري نیز به همراه داشته باشد. پيشرفت علم از سویی سطح زندگي بشر را بسيار بالا برده و از سوي ديگر، به جهت تفكّر حاكم بر آن، آثار نامطلوب فراواني برجاي گذاشته است. همچنين از آنجا كه نگرش حاكم بر علم در دوران معاصر تنها جنبۀ ماديگرايانه دارد، رشد بشر بيشتر در جنبههاي مادي بوده و جهات روحي و معنوي وی به انحطاط گراییده است. علمِ مدرن، سطوح بالاتر هستي را ناديده ميگيرد؛ بر نفي جهان فراطبیعت و معرفتهاي وحیانی اصرار ميورزد؛ به دغدغههاي بنيادين و معنوي انسان ارج نمينهد؛ از بهكارگيري باورها و ارزشهاي اخلاقي در فعّاليّتهاي علمي امتناع می¬ورزد؛ و نسبت به آثار تخريبي نگاه انحصاری خود، بيتفاوت است. همۀ اينها نشاندهندۀ آن است که بازگشت علوم به دين، ضروری است و از آنجا كه اسلام دين حق و قرآن كريم منبع اصلي آن است، ضرورت بازگشت به قرآن كريم در همۀ علوم آشكار ميشود.
بر این اساس، ضروری است که نهادهای علمی و فرهنگی کشور، مرجعيّت علمی قرآن کريم را رسالت اساسی خود دانسته و برای تحقّق آن، «مرجعيّت علمی قرآن کريم» را مبنای راهبری، ستادی و اجرايی قرار ¬دهند. این مهم با روشهای گوناگونی در جهت گفتمان سازی «مرجعیت علمی قرآن کریم» قابل پيگيری است که از جمله مهمترین روشها، برگزاری همایش می باشد. در همایش ملی «مرجعیت علمی قرآن کریم» کليه نهادها و مراکز علمی دارای ظرفيت در مطالعات علوم و معارف قرآنی و ميان رشتهای قرآنی مشارکت خواهند داشت.