دومین پیش نشست نخستین همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم با عنوان مسأله شناسی و موضوع شناسی مرجعیت علمی قرآن کریم با همکاری مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران استان اصفهان در مورخه دوشنبه یازدهم آذر ماه 1401 با ارائه حجت الاسلام و المسلمین مرتضی غرسبان در مرکز مدیریت خواهران حوزه علمیه اصفهان برگزار شد.
به گزارش دبیرخانه همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم، در ابتدای نشست حجت الاسلام و المسلمین مرتضی غرسبان با اشاره اجمالی به منشور مرجعیت علمی قرآن کریم گفت: مرجعیت علمی قرآن کریم دارای ابعاد و زوایای مختلفی است. این نظریه از جایگاه موقتی این منبع وحیانی در علوم اسلامی، انسانی و طبیعی به عنوان عرصه های علوم، سخن به میان می آورد. همچنین در هر یک از علوم و دانش ها، قلمروهای مختلفی به عنوان سطوح آن دانش وجود دارد که مرجعیت علمی قرآن کریم به دنبال بررسی تأثیر قرآن بر این سطوح دانشی است. برای نمونه در هر علمی پیشفرضهایی وجود دارد و این پیش فرضها بر علوم تأثیرگذار است و متخصص در هر علمی آنها را میپذیرند و با این پیش فرض ها وارد آن دانش می شوند. همچنین در حوزه دانشهای مختلف، با لایههای مختلف دانش روبه رو می شویم که از مبادی و مبانی اساسی شروع میشود و به کلان نظریهها و بعد به خرده نظریهها رسیده و از آنجا وارد گزارهها میشود. همچنین اثرگذاری قرآن بر علوم، روشهای مختلفی دارد. در کنار این زوایا، مباحث مبنایی نظیر مبانی مرجعیت علمی قرآن کریم، دلایل موافقان و مخالفان این نظریه، پیشینه شناسی، آسیب شناسی و آینده پژوهی نظریه مرجعیت علمی قرآن و مباحثی دیگر را می توان به این ابعاد و زوایا افزود.
وی ادامه داد: مرجعیت علمی قرآن در ابعاد فوق، ما را بر آن داشت تا در مرحله نخست، با ایجاد مسائلی ذیل مرجعیت علمی قرآن کریم، ابعاد بحث را شکافته و خلأ هایی که در این کلان موضوع قابل تحقیق و پژوهش است، شناسانده شود.
حجت الاسلام و المسلمین غرسبان در پایان با اعلام برگزاری همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم در سال 1402 مقالات در موضوعات مختلف مطرح در سایت همایش را قابل پذیرش دانست و گفت: این موضوعات می تواند موضوع پایان نامه و رساله طلاب نیز قرار بگیرد که با حمایت دفتر تبلیغات اسلامی همراه خواهد بود.